DenkWijzertraining
Na een beroerte geven revalidanten vaak aan dat ze 'anders' zijn geworden. Cognitieve beperkingen zoals geheugenproblemen, een verminderd concentratievermogen en moeite met plannen, komen vaak voor na een CVA. Ondanks de grote impact van deze beperkingen op de kwaliteit van leven en revalidatiemogelijkheden, is er voor oudere revalidanten nog nauwelijks een concreet uitgewerkte cognitieve training beschikbaar.
De DenkWijzertraining biedt therapeuten de mogelijkheid om invulling te geven aan de behandeling van cognitieve beperkingen op het gebied van het geheugen, de aandacht en het executief functioneren. Door een innovatieve combinatie van educatieve training en verrassende spelelementen en de groepsgewijze opzet, is de therapietijd van de revalidanten gemaximaliseerd en de beperkte formatie van therapeuten efficiënt benut. De training is uitgebreid toegepast in de praktijk en tot stand gekomen met input van therapeuten en revalidanten en wordt ondersteund door recente wetenschappelijke inzichten.
De DenkWijzertraining maakt CVA-revalidanten wijzer over de cognitieve gevolgen die na een beroerte kunnen optreden. De training wijst hen de weg naar cognitieve revalidatiemethoden waarmee zij hun resterende cognitieve capaciteit zo efficiënt of 'wijs' mogelijk kunnen inzetten.
Het boek 'DenkWijzertraining' gaat over cognitieve revalidatie en de concrete toepassing daarvan in de DenkWijzertraining. In het bijbehorende trainingsboek, genaamd 'DenkWijzertraining in uitvoering', vindt de therapeut twaalf trainingsmodules die ieder uit vijf sessies bestaan. Alle benodigdheden zijn hiermee direct voorhanden: Oefenboekjes met huiswerkopdrachten, de DenkWijzeragenda, de presentielijst, het evaluatieformulier en 121 oefeningen. Met deze kant-en-klare training kunnen therapeuten meteen aan de slag.
De boeken over de DenkWijzertraining zijn tot stand gekomen met financiële steun van het Revalidatiefonds en de NikolaasStichting (Laurens fonds).